Om projektet

Uropførelsen fandt sted i et andet format end planlagt på grund af corona-situationen. Vi inviterede fire gæster indenfor i Taksigelseskirken i København for at se dokumentarfilmen “Kredens” med levende musik spillet til og derefter samtale om vigtigheden af dialog mellem kulturer, religion og kunst: Louise Sihm Knudsen, præst i Taksigelseskirken, Lundehus og Hans Egedes Kirke i København, Henryka Mościcka-Dendys, Polens ambassadør i Danmark, Bent Melchior, tidl. overrabiner i Danmark, formand for Brobyggerne, mv., Jacob Dammas, initiativtager til projektet, filminstruktør og producent.

Publikum kan se filmkoncerten og samtalen [her]

Dokumentarfilmen “Kredens” (2007) handler om en ung filminstruktørs rejse fra København til Wrocław i Polen hvorfra hans mor og familie flygtede i 1969 til Danmark. Han opsøger ejendommen hvor de boede og forsøger at komme i dialog med de nuværende beboere om bl.a. et forsvundet familie-møbel, en skænk (på polsk kredens). Undervejs taler han også i telefon med sin mor og får nye perspektiver på historien. Det kom der en tragikomisk, lidt detektiv-agtig og meget ærlig film ud af som har været vist i tv og på filmfestivaler verden over.

Musikken i filmen er komponeret af svenske Stefan Thorsson, fortolket, arrangeret og spillet live af danske Martin Bennebo – akkordeonist og organist, uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, i duet med Lisa Nyeng – cellist og musikpædagog i Herlev, Ballerup og Vallensbæk musikskoler. Instruktør og koproducent af filmen er Jacob Dammas, dansk-polsk-jødisk filmskaber, uddannet på RUC og Andrzej Wajda Filmskolen i Warszawa.

Hybrid-version af projektet er udtænkt og produceret af JDMedia og GRANIZA i samarbejde med Folkekirken – Taksigelseskirken og Hans Egedes Kirke i København, filmselskabet CFC Kort & Dok, og med støtte fra Den polske ambassade i Danmark, Coordination Committee og KLANG-festival.